Mindfulness


Mindfulness is een training in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens.
Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt.
Met een mindfulness training oefen je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Je traint als het ware je bewustzijn. Je wordt je bewust van je "zijn". Wat je voelt, ervaart, ziet.
Door te trainen in aandacht en mindful te leven, train je je hersenen. Je ziet meer mogelijkheden. Je voelt daardoor meer ruimte om je eigen keuzes te maken. En als je beter voelt wat je voelt, kun je ook veel beter voor jezelf zorgen. Voel je je gehaast, dan doe je een stapje terug. Heb je het koud, dan doe je een extra trui aan. Zo simpel kan het zijn om mindful te leven. Bewuster en in het hier en nu. Het verrijkt je leven!

Mindfulness betekenis

De betekenis van Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.
Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:
1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).
In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt na de mindfulness cursus zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en het onderdeel van je dagelijkse routine.

Kan iedereen mindfulness beoefenen?


Ja, iedereen kan mediteren en mindfulness beoefenen. Door veel met mindfulness te oefenen, leer je met je aandacht in het hier en nu te zijn. Mindfulness brengt je naar het hier en nu. Je denkt dan even niet aan het verleden of aan de toekomst. En als je dat wel doet, dan ga je zonder oordeel terug naar de oefening die je deed. Alleen het nu telt. Sommige mensen denken dat ze niet kunnen mediteren en beginnen daarom niet aan een mindfulness training. Echter, iedereen kan mediteren! Oefening baart kunst. Je leert dat het helemaal niet erg is als je afdwaalt met je gedachten. Het enige wat je hoeft te doen, is teruggaan naar de meditatie.
Jezelf trainen in mindfulness levert je een bewuster leven op met meer energie. Je slaapt beter. Je wordt rustiger, meer ontspannen en zelfbewust. Ook je concentratie wordt beter met het beoefenen van mindfulness. Mindfulness leert je om je mind te sturen in plaats van dat je mind jou stuurt. Je krijgt ruimte voor positiviteit en rust.
Wat is het doel van mindfulness?
Mindfulness heeft tot doel om het leven met al zijn gebreken volledig te beleven. Mindfulness zorgt ervoor dat je het leven meer intens zult ervaren en dat je dat in het dagelijks leven in het contact met je omgeving doet. Een mindfulness training helpt je te leren voelen 'met voorbedachte rade'. Het is een aandachtstraining waarbij je op zoek gaat naar wat je denkt, voelt en ervaart op dát moment. En of het nou positief is of negatief wat je ervaart, dat doet er niet toe. En dat maakt ook dat je mindfulness kunt trainen, dat je er zonder oordeel naar leert kijken. En dat, als je al na 3 seconden aan de boodschappen denkt, dat dat oké is. En dat je dan gewoon weer teruggaat naar de oefening die je deed.
Mindfulness kan o.a. gebruikt worden als tool om om te gaan met stress of andere psychische klachten. Ook kun je mindfulness gebruiken om meer bewust en verbonden te leven. Mindfulness kun je toepassen op nagenoeg alles in je leven. Dan wordt mindfulness meer een levenswijze.

Je leert in de training:
1. Jouw automatische piloot te herkennen
2. Omgaan met hindernissen
3. Bewustzijn van de ademhaling
4. Aanwezig blijven in het moment
5. Toestaan, laten zijn, acceptatie
6. Gedachten zijn geen feiten
7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
8. Met stressvolle situaties omgaan

Elke trainingsdag heeft een specifiek onderwerp/thema. De training bestaat uit acht bijeenkomsten verdeeld over acht weken: elke week kom je samen met een groep medestudenten om te oefenen. Doen en ervaren! Deze acht weken zijn voor veel mensen perfect om blijvende effecten te bewerkstellingen. Het grappige is dus dat je mindfulness echt kunt trainen. Het is weliswaar een praktische training, maar je krijgt genoeg handvatten en uitleg mee om ook een theoretische basis te hebben.

Een cursus of training is uitermate geschikt om te oefenen met aandacht. Mindfulness is een manier van aandacht geven, niet oordelend en in het huidig moment. Deze vorm van aandacht laat je toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en tot bewustere beslissingen te komen. Je kunt beter omgaan met uitdagingen en ziet meer mogelijkheden. Met aandacht leven vraagt simpelweg om regelmatige oefening. In principe leer je dus een vaardigheid aan, die zo vanzelfsprekend lijkt!
Aanmelden
Ik wil me graag aanmelden
Verwijzen
Ik ben huisarts/bedrijfsarts en ik wil graag iemand naar jullie verwijzen
Werkwijze
Ik wil graag meer weten over hoe jullie werken.
Kosten
Wat zijn de kosten van een behandeling?
Therapievormen
Welke vormen van therapie geven jullie?
Contact
Waar zijn jullie gevestigd?
Hoe kan ik in contact komen met jullie?